Over snoeien met de hand en met de machine

Wanneer er bloei onder de uitlopers is en er moet toch gesnoeid worden, doe dat dan met de hand. Qua tijd maakt het tussen de machine en met de hand snoeien geen verschil.  Het is wel zo dat met het hand snoeien de onderlaag met jonge scheuten en de bloei blijven zitten. De snoeiwonden blijven bij het hand snoeien wel klein, waardoor de planten beter gaan groeien en bloeien. Eventuele gaten groeien dan ook sneller dicht.

Met de machine gaat dat grover en zijn de snoeiwonden ook grover of zelfs scheef. Hierdoor duurt het langer voor er een herstel plaats vindt. Daarbij blijven de takken vaak ook nog dicht. Daarmee krijgen de jonge scheuten niet genoeg licht en lijkt het bladerdek er minder vol uit te zien.

Voorbeeld voor het snoeien en als het klaar is.


 

Bij het hand snoeien gaan takken meer horizontaal en meer verticaal staan. Zoals dat heet; de takken gaan open staan. Hierdoor krijg je een zachtere en een warmere vorm. De jonge scheuten komen meer tot hun recht waardoor het voller van blad lijkt. En het licht kan beter bij de jonge scheuten en de bloei komen. Hierdoor worden de groei en de bloei optimaal gestimuleerd.