In 2016 stond deze appelboom scheef, midden in een dichte grasmat vol aangetaste takken en schorsbrand.

Waarom ik deze boom weer recht zette.

Ten eerste kan de lucht en het water rondom beter bij de wortels.

Maar bij deze boom waren er te weinig takken om het schors tegen schorsbrand te beschermen.

Door de boom recht te zetten bedekken er meer takken het schors, wat meer schorbrand doet voorkomen.

 

Waarom ik de aangetaste takken altijd wegsnoei.

Hoe minder er zieke en aangetasten takken aan een boom zitten, hoe sneller een boom kan herstellen. Nu moet je wel weten wat er in de boom of struik zit en waarom. Er zijn namelijk blijvende ziekten en aandoeningen. Maar er zijn ook besmettelijke planten ziekten, dat andere struiken en bomen kunnen doden.

 

Waarom is een dichte grasmat om een boom slecht voor een boom.

Wanneer een boom midden in een dichte grasmat staat, dan kan de lucht en het water niet goed via de buitenkant naar de wortels, waardoor de boom een te smalle stam krijgt ten opzichte van de kruin. Daarbij blijven de kruinen vaak dun van blad en geven ze minder bloei tot vruchten of noten.

Door een cirkel om de stam vrij te maken van gras, kan de lucht en het water weer bij de wortels. Zo’n cirkel heet een spiegel. Het woord zegt het al. De spiegel zorgt dat het goed gaat onder de grond bij de wortels, waardoor het goed gaat boven de grond met de stam en de kruin. De foto laat goed zien wat een spiegel is.

 

Wat is schorsbrand.

Schorsbrand komt vaak voor wanneer er te snel veel takken weg gesnoeid worden, waardoor het schors ineens vol in de zon komt te staan. Hierdoor ontstaan er scheuren in het schors. Dat heet schorsbrand. Door speciaal karton of canvas stroken kun je het schorsbrand weer laten herstellen.

 

Nu moet je de scheuren door schorsbrand wel kunnen onderscheiden van plantenziekten en aandoeningen. Er zijn namelijk zeer besmettelijke plantenziekten die andere boom- en struiksoorten ook kunnen doden.

 

Met veel liefde en passie kreeg ik deze boom weer vol appels. Ook nu heb ik de slechte takjes eraf geknipt, maar ook de zeer kleine appels eraf gehaald, zodat de appels dit jaar mooi groot worden. Dat betekend nog meer appelmoes voor de eigenaren van deze boom. En ik was niet de enige die in alle rust genoot van deze tuin.